top of page
Yazarın fotoğrafıErtuğrul Olacak

Fidan Nasıl Dikilir ?

Fidan dikimi yapılırken dikkat etmemiz gereken birçok husus vardır. Öncelikle açık köklü fidan mı yoksa tüplü (torbada) buna karar vermeliyiz.

Açık köklü fidan dikimi yapılacaksa fidanın uykuda olduğu kasım-nisan ayları arasında yapılmalıdır.

Tüplü fidan dikimi yapılacaksa ne zaman ektiğiniz fark etmeksizin yılın her günü dikebilirsiniz. Tüplü fidan dikerken dikkat etmemiz gereken en önemli husus fidanın köklerinin bulunduğu toprak kütlesini dağıtmadan dikim yapılmalıdır.


Fidan dikimi 4 ana aşamada gerçekleştirilir.

Bunlar şu şekildedir;



1. Öncelikle çapa, kazma veya bel küreği yardımı ile, dikilecek tüplü veyahut açık köklü fidanın kök boğazı seviyesine gelecek derinlik ve genişlikte bir çukur açılır. Dikim yapılacak çukurunun kök çapından 50-60cm daha geniş ve derin olmasında yarar vardır. Yani dikim çukurunuzun ölçüleri 60cmX60cm genişliğinde 80cm derinliğinde olması ideal olandır. Yapılan bu işlem kökün daha rahat hareket etmesi için önemlidir. Çukur açılırken üst toprak ile alt toprağı ayırınız.



2. Eğer imkan varsa açılan çukurun dibine 2 kürek kadar yanmış ahır gübresi ilave edilip toprakla karışmasını sağlanır. Fidan tüplü ise toprağın dağılıp parçalanmamasına dikkat edin. Kök sisteminin zarar görmesi sonradan kurumasına sebep olabilir. Fidan düzgün bir biçimde çukura yerleştirilmeli.







3. Toprak kürek yardımıyla çukura doldurulur. Fidan aşılı ise aşı bölgesinin toprağın altında kalmamasına özen gösteriniz. Genellikle mevcut toprak seviyesinin korunması gerekir. Şiddetli rüzgarlarda aşı noktasından kırılmayı önlemek amacıyla aşı sürgünü yönü rüzgara karşı gelecek şekilde yerleştirilmesi önerilir.






4. Son olarak açılan fidan çukuru tamamen toprakla doldurulur. Ayak ile fidan çevresine basılarak toprak sıkıştırılır ve can suyu verilir.




15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


wp-logo
bottom of page